Stemmen

Stemmen van een piano of vleugel

Het stemmen is een van de meest noodzakelijke vormen van onderhoud voor een piano en vleugel, ongeacht er veel of weinig op gespeeld wordt.
Er zijn namelijk diverse factoren van invloed op de stemming van een piano. Door wisselende temperaturen en veranderingen in de luchtvochtigheid wisselt de spanning op de snaren omdat de zangbodem krimpt (in de winter) en weer uitzet (in de zomer). Ook wanneer een piano of vleugel niet wordt gebruikt is het dus toch erg belangrijk dat deze 1 à 2 twee keer per jaar wordt gestemd.

Hoe vaak een piano of vleugel uiteindelijk gestemd moet worden hangt ook af van diverse factoren, zoals de mate van gebruik, de staat van het instrument en de locatie waarop het instrument staat. Zo zal een nieuwe piano of een piano die net opnieuw besnaart is vaker moeten worden gestemd. Dit komt doordat de snaren de eerste twee jaar nog zullen uitdijen, waardoor de toon van de piano of vleugel zakt. Bij nieuwe piano’s en vleugels treedt ook nog nawerking van de nieuwe materialen op waardoor er wat vaker onderhoud gepleegd zal moeten worden.

Tijdens het stemmen kan de pianotechnicus ook vroegtijdig andere zaken signaleren, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van schimmel, mot, roest en beschadigingen.
De pianostemmer zal dan advies geven over het soort onderhoud dat verder nodig is.

Tarief stemmen piano of vleugel

Stembeurt op afspraak €85,- (inclusief BTW, exclusief voorrijkosten)

Gemiddeld neemt het stemmen van een piano of vleugel 90 minuten in beslag.
Het wordt op prijs gesteld als u vooraf de decoratie en de piano vrij maakt zodat de pianostemmer gelijk te werk kan.

Tijdens het stemmen is het van belang dat de pianotechnicus in alle rust kan werken. Houd hier dus rekening mee door te zorgen dat de omgevingsgeluiden tot een minimum worden beperkt.